+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 18

Miguel de Clerck

Resultaat of proces? Het zwaartepunt van ontwikkelingssamenwerking verplaatst zich stilaan van het eerste naar het laatste. De ngo’s moeten uiteraard nog steeds de positieve impact van hun interventies kunnen aantonen, maar ten allen prijze resultaat willen halen botst op zijn grenzen. Deze nieuwe aanpak heeft diverse gevolgen, in de eerste plaats doordat de uitdaging van een gedragsverandering nu bij alle betrokken actoren wordt gelegd. Er nestelt zich een heel nieuwe woordenschat naast die van het logisch kader. Laurien Ntezimana vertelt ons over een noodzakelijk evenwicht tussen het verwerven van kunde en de kunst om de verborgen talenten naar buiten te lokken en zo het zijn ook een plaats te geven. Huib Huyse spreekt over de centrale rol van de intentie en over de vaak te enthousiaste haast om een project op poten te zetten. Het zou niet schaden de bestaansreden van heel wat programma’s eens te herbekijken… Wanneer mogen we eindelijk de term ontwikkelingssamenwerking inruilen voor het woord “veranderingsbegeleiding”?

 

In dit nummer vindt u

 

Vooroordelen ontkrachten: Omissie of het (on)bewust selecteren van informatie

Het geheugen creëert zelf geen stereotypes, maar is er integendeel het slachtoffer van. Onthouden gaat zowel over wat we ons herinneren als over wat we vergeten. We onthouden evenwel gemakkelijker wat naar een vooroordeel neigt en vergeten sneller wat een mogelijk vooroordeel afzwakt. Deze hersenmechanismen maken het ontkrachten van vooroordelen bijzonder moeilijk.

Exitstrategie: Bye-bye happiness, hello emptiness?

“Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Nonkel pater, levenslang verbonden met een dorp in het Zuiden, is stilaan folklore. De huidige partnerschappen zijn keurig afgelijnd in tijd en finaliteit. Maar hoe doe je dat, vertrekken? Kan het duurzaam, mét garantie op continuïteit?”

Portret : Eva Ravaloriaka

 Er is geen halt aan! Zie je een vrouwelijke burgemeester op de motor in Madagaskar, dan kan je er je hoofd op verwedden dat het Eva Ravaloriaka is. Deze bijzonder energieke vrouw bindt in haar land de strijd aan voor gelijke kansen en een grotere erkenning van de vrouw.

 

  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.