+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 16

n’GO nr 16

Miguel de ClerckBewust of onbewust sturen de Chinezen in Afrika aan op een belangrijke koerswijziging in mentaliteit. De laatste decennia werden belangrijke akkoorden getekend tussen Afrikaanse landen en China. De Afrikaanse leiders kwamen maar wat graag los van de vaak als paternalistisch ervaren relatie met het Westen en de eerste onderhandelingen met de Chinezen werden met grote trom gevoerd. Vandaag, met enige recul, moeten we erkennen dat de Chinezen soms de limieten van de afgesproken rechten afgetast hebben door de zeeën leeg te vissen en wouden kaalgehakt achter te laten. Nu de periode van heronderhandeling is aangebroken, zweren de Afrikanen dat ze zich niet meer in de luren zullen laten leggen. Ze bereiden hun onderhandelingspositie professioneel voor, waardoor ze de facto een onderhandelaar op gelijke voet worden: ongecomplexeerde Afrikanen aan het roer van hun eigen toekomst. Een gedachte om mee te nemen bij de lectuur van dit nummer… veel leesplezier!

In dit nummer vindt u

Hoe pak je het aan: vooroordelen ontkrachten

“Eén voor één luiaards en bedriegers. Allemaal boeven! Altijd en overal te laat. Nooit eens op tijd.” Reducerende woorden of veralgemeningen als deze behoren tot de essentie van vooroordelen. Ze wijzen op de afwijzing van of het gebrek aan kennis over een complexere realiteit.

Het dossier : China in Afrika - Een andere kijk op ontwikkeling

Chinezen en Afrikanen praten niet meer zoals vroeger over een Zuid-Zuidsolidariteit maar over een echte win-winpartnerrelatie, wat erop wijst dat de economische samenwerking het heeft gehaald op de politieke of ideologische samenwerking. Het grote verschil zit in de houding van de Chinezen.

Portret : Mama Maggy, pionier van inclusie-onderwijs in Congo

Congolees? Of toch ook Belgisch? Als kind van het koloniale Congo is ze een product van het Belgische onderwijssysteem, maar haar hele verschijning getuigt van Congolese vitaliteit, weerbaarheid en warmte. Beide culturen sluiten een stevig pact in haar levensproject: de eerste Congolese inclusieschool.

Foto van de maand: een giraf in de strijd tegen de vervuiling?

  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.