+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 35

n’GO nr 35

Miguel de Clerck

Aan de hand van drie getuigenissen beschrijft dit nummer drie lange bevrijdingsprocessen uit beklemmende vakjes: paradigma’s, vooroordelen en denkbeelden. Reginald Moreels uit enkele bedenkingen om los te komen van het ontwikkelingsparadigma: “Niet helpen om te ontwikkelen, maar het samenwerken ontwikkelen.” Aicha Adahman vertelt ons aan de hand van haar migratieparcours in België hoe ze een bijdrage levert aan haar gastland door de pseudo-gelijkheid man-vrouw in vraag te stellen. Animata Traoré draait enkele denkbeelden op hun kop: “Europa moet weten dat Afrika hén aan het helpen is.” In geen enkele van deze analyses is er sprake van overdracht (van kennis, systemen of technologie): er moet opnieuw in de menselijke factor geïnvesteerd worden, in de relatie, in zelfrespect en -vertrouwen. Op het interpersoonlijke vlak, maar evengoed met betrekking tot de regels die de relaties tussen continenten bepalen. Stof voor reflectie.
n’GO kruipt in een nieuw vel: in september zal u uw geliefde lectuur onder een ander vorm terugvinden, toegankelijker en inhoudelijk nog gerichter. Intussen wenst het volledige team u een verkwikkende en rustgevende zomer.

In dit nummer vindt u

Voluntourism, geen synoniem van goed doen. Bedenkingen bij buitenlandse stages in het Hoger Onderwijs.

Televisiekijkers houden ervan: jonge idealisten die op precaire plaatsen in de wereld al hun kennen en kunnen in de strijd gooien tegen armoede en ellende. Pure feel good. De academische wereld is een al even grote fan, met talloze oproepen tot internationale ervaring. Is dit zonder meer een positieve evolutie, of zitten er ook angels aan dergelijke Zuidervaringen? Zoekt wie vraagtekens plaatst spijkers op laag water (wie kan iets hebben tegen goed doen?) of is een grondig debat op zijn plaats?

Vechten tegen vooroordelen, van luchtige spelletjes tot innerlijke bevrijding

Pierre Biélande geeft vormingen en is net terug uit Marokko, waar het programma Ecole du Vivre Ensemble van Echos Communication loopt. Hij leert er Marokkaanse spelleiders om activiteiten voor lagereschoolkinderen op te zetten. In een volgende fase begeleiden die spelleiders dan de pedagogische teams van een dertigtal scholen, zodat ook zij ermee overweg kunnen.

Interview: Reginald Moreels. “Het is een grove leugen dat hulp ooit een regio heeft ontwikkeld.”

Reginald Moreels. Een naam die klinkt als ‘geëngageerd idealisme’, niet zelden tegen de stroom in. Als minister van Ontwikkelingssamenwerking in de jaren 90 en vandaag als oorlogschirurg in het Midden-Oosten spaart Reginald Moreels de heilige huisjes niet. “Ontwikkelingssamenwerking in haar huidige vorm lenigt enkel een paar noden. Ze heeft nog nooit een land ontwikkeld.”
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.