+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 34

Miguel de Clerck

In het dossier van dit nummer spreekt Frank Verstraeten over ‘intellectuele beschouwing’. Ik noem dit de vaardigheid om onze automatismen achterwege te laten, om wat onze gewoonten doet wankelen of botst met onze waarden met enige recul te aanschouwen. Deze vaardigheid  maakt ons volledig meester van wat we zelf in onze mars hebben om ongekende of complexe situaties aan te kunnen. Natuurlijk zijn sommigen meer begaafd om de ene mindset voor de andere in te ruilen. Maar je kan dit leren, namelijk dankzij de neurowetenschappen.
Ik stel u ook de nieuwe rubriek “Passerelles” voor. In onze samenleving maken vooroordelen en discriminatie sociale banden kapot. Daarom is het belangrijk om het woord te geven aan mannen en vrouwen die in het dagelijkse leven bruggen bouwen tussen hun hier en hun daar. Ik heb een coup de coeur voor het authentieke en eenvoudige getuigenis van Louis-Marie Butoyi, die over zijn passage van helpende in Burundi naar hulpbehoevende in België spreekt. Over hoe moeilijk dat was en hoe hij zich een plaats wist te verwerven in zijn gastland en tegelijk zichzelf terugvond. Veel leesgenot!

In dit nummer vindt u

Louis-Marie Butoyi. Je eigen kijk bijstellen is een manier om de andere te veranderen.

Op bezoek bij Louis-Marie Butoyi. In zijn thuisland Burundi is Louis-Marie een geëngageerd man die aidslijders begeleidt. Maar omdat hij zijn waarden weigert te verloochenen door samen te werken met de lokale autoriteiten, die hem tot corruptie willen aanzetten, vlucht hij uit vrees voor zijn leven. Zo belandt hij in België en kruipt hij in de huid van een asielzoeker.

Door berg en dal. Over motivatie en ontmoediging bij nood- en ontwikkelingswerkers

Hulpverleners, coöperanten, ontwikkelingswerkers. Ze zijn met duizenden, overal ter wereld, elk met een eigen verhaal, een eigen drijfveer. Wat hen bindt is een niet-commerciëel internationaal engagement dat meestal veel voldoening schenkt. Toch – of juist door die betrokkenheid – zijn stress, ontmoediging of cynisme reële gevaren. Beter voorkomen dan genezen.

Portret: Alexandre Seron

Reeds als tiener was Alexandre Seron een burgeractivist, toen gewapend met een spuitbus. Deze “actieve, opgejaagde militant” tref je maar op één plaats: de barricaden. Wij vingen de vogel tijdens zijn vlucht en vlogen een eindje mee. Onderweg deed hij zijn visie over ontwikkelingssamenwerking uit de doeken en vertelde hij over zijn droom voor morgen… of gisteren!
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.