+32 (0)10 24 80 69

n’GO Lezing: Lukas Pairon over “De impact van kunst en cultuur op ontwikkeling”

n’GO Lezing: Lukas Pairon over “De impact van kunst en cultuur op ontwikkeling”

n’GO Lezing:

Lukas Pairon over
“De impact van kunst en cultuur op ontwikkeling”

Bozar, dinsdag 9 mei 2017, 17u45-20u30

© Olivier Marie© Olivier Marie

Begin 2009 zag Lukas Pairon hoe de eerste muziekschool van Gaza gebombardeerd was en na amper twee maanden weer openging. Hebben ze geen andere prioriteiten?, kon men zich afvragen. Pairon zag echter hoe kunst mensen in de meest barre omstandigheden het hoofd boven water doet houden. “Er zat een rebels kantje aan de snelle heropbouw van de muziekschool; alsof men wou zeggen: Wij willen niet enkel gedefinieerd worden in termen van basisbehoeften.”

Het romantische discours over de rol van muziek en gratuite uitspraken als ‘kunst verzacht de zeden’ ergeren Lukas Pairon. Kunsten kunnen volgens hem zeker een rol spelen, maar de sociale impact ervan moet concreet onderzocht en gedefinieerd worden. In deze lezing deelt Pairon de bevindingen van zijn doctoraal proefschrift over de betekenis van muziek voor jongeren in een gewelddadige omgeving. Daarvoor volgde hij twee kwetsbare groepen jongeren in Kinshasa van heel nabij: een bende ex-gangsters en zogenaamde ‘heksenkinderen’. Nadien is er ruimte voor gesprek.

Lukas Pairon was artistiek directeur voor hedendaagse muziek en dans bij het Festival van Vlaanderen (Gent en Brussel) en oprichter en algemeen directeur van Walpurgis, een productiehuis voor hedendaagse kameropera en muziektheater. Van 1994 tot 2012 was Lukas Pairon algemeen directeur van het ensemble voor hedendaagse muziek Ictus. In 2005 richtte hij Music Fund op, een organisatie die jonge muzikanten en muziekscholen in conflictgebieden steunt. Tussen 2009 en 2012 leidde hij het initiatief 3dePartij, een uitwisselingsprogramma tussen vredes- en mensenrechtenactivisten uit Israël en Palestina, en 18-jarige jongeren uit Antwerpse scholen. Lukas Pairon is mede-oprichter en voorzitter van Glazza, een organisatie die artistieke en educatieve projecten in visuele kunsten in Gaza steunt.
Meer weten www.musicfund.eu en www.glazza.eu

Op deze avond presenteert de Belgische artieste Marie-Francoise Plissart ook een teaser van haar project “Tambours Majeurs”, een film die ze aan het realiseren is over de percussionisten van Beta Mbonda, een muziekensemble samengesteld uit voormalige leden van gewelddadige gangs uit Kinshasa, die nu sterke muzikanten zijn geworden, en de afgelopen jaren bestudeerd werden door Lukas Pairon in het kader van zijn doctoraatsonderzoek.

Inschrijving

De lezing is volzet.

Infos

Praktische informatie

De lezing is volzet.

Wanneer? dinsdag 9 mei 2017, van 17u45 tot 20u30 (17u45: broodjes; 18u15: lezing).
Waar? Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel, Koninklijk Salon.
Organisator: n’GO Magazine, een uitgave van Echos Communication ngo.
Moderator: Brigitte Herremans.
Taal: Nederlands.
Toegang gratis (mits inschrijving)

Hoe geraak je er?

  • Per trein: Centraal station
  • Per tram: lijnen 92 en 94, halte Paleis
  • Per bus: lijnen 27, 29, 34, 38, 63, 65, 66, 71, 71N, 95, halte Bozar
  • Per metro: lijnen 1 en 5, haltes Centraal station of Park
  • Wagen en parking: Op deze kaart vind je alle openbare parkings op 5 tot 10 minuten wandelafstand van het Paleis voor Schone Kunsten.

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.