+32 (0)10 24 80 69

Vraag het aan de burger! (en andere bijzonderheden…)

Vraag het aan de burger!

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in Nederland heeft een rapport uit met stof voor een heel nieuwe manier van burgerbetrokkenheid. De specialist in burgeractivisme Remko Berkhout legt uit hoe ook de ontwikkelingssamenwerking zich kan laven aan dit rapport.
Zo kunnen ngo’s meer leren van andere sectoren, want ze bestrijden vaak dezelfde krachten als scholen, sportverenigingen of welzijnswerk. Berkhout raadt de ontwikkelingsorganisaties aan om de randen van hun sector op te zoeken en binnen de eigen thema’s naar bredere nationale en internationale verbanden te zoeken. Door vaker hun data open te stellen en actief de dialoog met de burger op te zoeken, kan de betrokkenheid sterk toenemen. Berhouts advies: ‘Zet een project nou eens een keertje op de website voordat het af is. Hé, we zijn hiermee bezig, wil iemand meedenken? Huur eens geen consultant in, maar vraag het aan de burger!’

Meer info: rapport ‘Vertrouwen in Burgers’

Een andere kijk: Stop the pitty, unlock the potential!

Tijd voor een nieuw beeld. Geen Afrika dat bezwijkt onder ziekte, honger, corruptie, geweld en wanhoop, of dat andere zwarte continent, dat enkel danst, zingt en lacht. De Amerikaanse ngo Mama Hope heeft genoeg van al deze stereotiepe Afrika-beelden en gooit het met een reeks sprankelende video’s over een andere boeg. Alle beelden en verhalen uit hun campagne ‘Stop the pitty (unlock the potential)’, zijn levensechte situaties uit hun partnergemeenschappen in Kenia, Tanzania, Ghana en Uganda. Ze geven bestaansrecht aan de talrijke tekenen van hoop in Afrika. Ontmoet Alex (alias Schwarzenegger), en zie dat het goed is…
http://www.mamahope.org/unlock-potential

Voor u gelezen. Zijn we allemaal racist?

Volkomen herkenbaar: jezelf zien als anti-racist en toch met ergernis of gêne vaststellen dat racistische gedachten nu en dan je hoofd doorkruisen. Publiek zullen we het nooit erkennen. Maar tegenover onszelf? Jacques-Philippe Leyens is ervan overtuigd dat de onaanvaardbare gevolgen van racisme kunnen verdwijnen of ten minste verminderen als we beginnen met die wat duistere kant van onze persoon te aanvaarden. Het gevecht tegen een verdrongen waarheid heeft totaal geen zin. Wie zijn zwakheden wil aanpakken, moet er zich in de eerste plaats bewust van worden. Werk aan de winkel!
Jacques-Philippe Leyens, Sommes-nous tous racistes? Psychologie des racismes ordinaires (Mardaga, 2012) ISBN 978-2-8047-0088-1

n’GO 04 –  JR

Als een eerbetoon aan zij die een cruciale rol spelen in alle maatschappijen maar ook de eerste slachtoffers zijn van oorlog, misdaad, verkrachting of fanatisme, heeft JR de buitenkant van een favela in het centrum van Rio aangekleed met deze immense foto’s van gezichten en blikken van vrouwen. Daarmee verenigt hij de heuvel en het dorp in een vrouwelijke blik. “Het is een project dat met stukken en brokken tot stand is gekomen, net als de favela zelf. Wij hebben ons aangepast aan deze omgeving waar de daken van de huizen van plastiek zijn en de revolvers van de kinderen van staal. We hebben ons plan getrokken ondanks de hellende straten, de wankele huizen, de onvoorspelbare elektriciteits- kabels en het heen- en weerschieten waarbij soms meerdere huizen doorzeefd worden.”

Alle foto’s van de maand

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.