+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 31

Miguel de Clerck

Als je dit nummer in zijn geheel leest – doen dus! – vind je er een mooi contrast in terug: Er is aan de ene kant de institutionele logica van de ngo’s, die stelling willen nemen tegenover een thema (gezondheid of milieu bijvoorbeeld). De trots waarmee ze dat doen kan een obstakel vormen voor complementariteit met andere ngo’s. Aan de andere kant is er de individuele logica van Assane Awe, die van kennis de uiting bij uitstek maakt van uitwisseling en nederigheid. Dit roept twee bedenkingen op. 1) Geen van beide logica’s, institutioneel of individueel, kan winst boeken zonder negatieve effecten op de andere. Het is dus geen kwestie van kiezen, maar van samenvoegen: “De wetenschap van het associëren is de moeder van alle wetenschappen”, zou Alexis de Tocqueville zeggen. En 2) Omdat de werkelijkheid uit mensen bestaat met verschillende visies et omdat de uitdagingen stilaan planetair worden, kan je haar niet in één of twee thema’s vatten. Laat ons de tussenschotten afbreken en, bijvoorbeeld, kruispuntdenken toepassen (lees het Instrument) of een kritische kijk hanteren, zoals Frank Verstraeten doet. Veel leesplezier!

In dit nummer vindt u

Gezondheid en milieu, één strijd?

Het verband tussen gezondheid en milieu staat centraal in veel debatten, in die mate zelfs dat sommigen spreken van eenzelfde strijd, die dringend gevoerd moet worden met vereende krachten, voor het welzijn van ons allemaal. Maar is die bundeling van krachten vanzelfsprekend of gaat het hier eerder om een verstandshuwelijk? De meningen lijken erg verdeeld.

Portret: Frank Verstraeten

In het lexicon van Frank Verstraeten staat bedachtzaamheid broederlijk naast creativiteit en authenticiteit. Hij heeft een broertje dood aan radicale, overhaaste ingrepen, maar is wel een groot verdediger van de kritisch-creatieve actie eens de geesten rijp zijn. “Ja, ik heb een paar stokpaardjes”,
bekent de pedagoog.

Spotlight: Heldendom, vooroordelen en ontwikkelingswerk

Is er een link tussen heldendom, vooroordelen en ontwikkelingswerk? Als we de idee even laten sudderen, trekt de mist al snel op. De link is er, en nog wel bijzonder sterk.
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.