+32 (0)10 24 80 69

zuiderse wijsheid

Valentin Agon: Durf opent deuren!

Een lokale oplossing voor een lokaal probleem. Dat is wat Valentin Agon zocht en vond met de ontwikkeling van het natuurlijke antimalariamiddel Api-Palu .

«Mijn lot in eigen handen nemen»

In de fleur van mijn pubertijd heeft één bepaalde gebeurtenis mij bijzonder getekend. Op een ochtend ging ik gewoontegetrouw met een van m’n broers langs bij mijn vader om zakgeld te vragen. Die dag was hij in het gezelschap van een van zijn oudere broers. Die broer was verbaasd over de som geld die we toegestoken kregen; hij vond het een erg hoog bedrag. Hij raadde mijn vader aan eens te berekenen hoeveel hij eigenlijk jaarlijks uitgaf aan ons zakgeld en hij vroeg zich ook af wat wij in ruil teruggaven. Vanaf die dag weigerde ik nog zakgeld van mijn vader aan te nemen. Het was een ommekeer, in die zin dat ik besliste om mijn eigen lot in handen te nemen, me vrij te vechten, zelf te denken, te doen, te durven, op veroveringstocht te trekken om mezelf tot ontplooiing te laten komen. Toen ben ik tot het besef gekomen dat iedereen – ikzelf in de eerste plaats – moet geloven in zichzelf.

Mijn aanpak

Ik ging vanaf mijn tien jaar naar school. De school lag op 3 km van huis. Na het voorval met het zakgeld vroeg ik mijn moeder om voortaan een maaltijd klaar te maken die ik opat vóór ik vertrok en die volstond voor de rest van de dag. Ik beloofde haar ook dat ik, met haar steun, altijd de beste van de klas zou zijn.
De marxistisch-leninistische revolutie die Benin doormaakte in de jaren 70 en 80 heeft mijn identiteit mee bepaald: zoals bij zovelen van mijn leeftijdsgenoten heeft ze de militant in mij wakker gemaakt.
Die strijdlust zette zich om in een droom: dokter worden en medicijnen maken. Dit was een logische keuze omdat ik van mijn vader veel had geleerd over de kracht van medicinale planten. De wetenschap dat je door een of andere plant in te nemen kon genezen, stemde mij gelukkig en ik wou er zelf mee aan de slag gaan. Die drijfveer heeft me gebracht waar ik vandaag sta. Als ik rondkijk zie ik nog veel andere problemen om op te lossen.

Api-Palu

De eerste uitdaging die ik wilde aangaan kwam na een alarmerende vaststelling: Afrika gaat dood aan malaria. Elk jaar sterven ongeveer 2 miljoen mensen aan de ziekte, waarvan dagelijks 3000 kinderen jonger dan 5 jaar. Ik vergelijk het virus vaak met een vliegtuigramp waarbij elke dag enkele vliegtuigen neerstorten in Afrika. Na veel reflectie bleek Api-Palu een efficiënte oplossing voor malaria. Maar achter die medische oplossing zat nog een andere drijfveer: ervoor zorgen dat mensen toegang kregen tot medicatie die door hen zelf gefabriceerd werd in hun eigen streek in plaats van genoegen te nemen met geïmporteerde medicijnen, wat vandaag nog steeds gebeurt. Westerse medicijnen zijn te duur voor de inwoners van Benin en voor de meeste Afrikanen. Ik vond een oplossing voor de volksgezondheid, maar ook – en daar ben ik bijzonder blij om – een manier om lokale productie te promoten, wat perspectief op werk voor de jeugd met zich meebrengt. De Afrikanen kunnen er nu trots zijn dat er een oplossing bestaat in hun eigen omgeving. Het is een proces om de Afrikanen, die verlamd zijn door angst, hun fierheid terug te geven.

“De angst doorbreken”

Orange and black pills capsulesAfrika heeft angst, angst van zichzelf. Eeuwenlang werd aan de Afrikanen duidelijk gemaakt dat ze zichzelf niet konden zijn en niet in staat waren hun eigen toekomst te bepalen. Zo is alle onderzoek verwesterd, alle uitvindingen witgeblakerd. Daardoor is het beeld ontstaan dat enkel de blanke mocht creëren, uitvinden en patenteren. Daartegen zeg ik “neen”. Het is geen kwestie van huidskleur. De ketens van de angst moeten doorbroken worden, want we hebben hier geen durfcultuur. We hebben angst om de grote stap te zetten, in het onbekende te duiken en te willen wat we nog niet hebben. Durf bevordert een ontwikkeling die duurzaam is, die niet vanuit een externe maar vanuit een interne beweging ontstaat. Durf is een uitdaging voor alle Afrikanen. We moeten ons losmaken van de afhankelijkheid van de buitenwereld, zelf denken en doen. Dan pas wor den we niet meer geleefd. We lossen onze eigen problemen op en geven een ander beeld van de Afrikaanse identiteit: trots en evenwaardig aan alle anderen.

Richtlijnen voor de jeugd

Dankzij Api-Palu heb ik een uitzending kunnen financieren op de nationale televisie van Benin, die bijna 2000 euro per maand kost. Deze uitzending geeft de Beninse jeugd moed, maar richt zich ook tot de rest van Afrika en de wereld. Ik wil vijf principes meegeven, waarvan hier enkele: een jongere die een winnaar wil zijn, moet een zijn missie klaar voor ogen hebben; een ander principe zegt dat je nooit mag opgeven, want wie opgeeft is een slappeling: een winnaar geeft nooit op en een slappeling wint nooit. Ik motiveer de jeugd om ‘de Afrikaan’ mee gestalte te geven aan de hand van 5 aspecten: “IK BEN”, “IK HEB”, “IK WIL”, “IK KAN” en “IK DOE”. Deze principes en aspecten verspreid ik sinds 2008 en ik zie dat mensen anders naar hun leven gaan kijken. Velen zeggen: “Ik heb weer zelfvertrouwen, ik kan het nu”. Deze principes en dimensies moeten aangewakkerd worden bij alle jongeren, zodat ze hun lot in eigen handen kunnen nemen.

Rond mij… en in de toekomst

De mensen met wie ik samenwerk en opleid bij Api-Benin zijn allemaal potentiële ontwikkelaars en ondernemers. Iedereen moet een bedrijfsproject hebben. Als ze op een dag beslissen om hier weg te gaan, zullen ze hun eigen bedrijf kunnen oprichten. Een ontwikkelaar is een ondernemer en ondernemers zijn wereldkampioenen. Vandaag zijn mijn acties beperkt tot Benin, maar de eerste stappen in het buitenland zijn al gezet. Ik wil bijvoorbeeld nog een televisiestation oprichten voor gezondheid en ontwikkeling. Ik wil dat de mensen ophouden met te denken dat je het alleen via de politiek kan maken. Alleen door zelfontwikkeling kan je slagen.

TEKST AANGEBRACHT DOOR BERNADO MARIANO HOUENOUSSI

Het project

Vanuit zijn overtuiging dat productie en consumptie lokaal moeten zijn om de nationale economie aan te zwengelen, lanceerde Valentin Agon in 1997 “API-Benin”, samen met Célestin Kinnoudo. Dit bedrijf produceert medicijnen op basis van planten en honing en zet daarmee een eerste stap naar waardering van de lokale kennis en van de rijkdom van de Afrikaanse middelen. Door een beroep te doen op traditionele kennis heeft het bedrijf naast een twintigtal andere producten ook een remedie tegen malaria ontwikkeld: APIPALU, dat vandaag in heel Benin verspreid wordt. Voor Valentin Agon draagt een land dat enkel producten van anderen consumeert alleen bij tot de ontwikkeling van die anderen en zet het zijn eigen toekomst op de helling.

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.