+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 30

Miguel de Clerck

Hoe rijm je nood en vraag: een kwestie waarop ontwikkelingssamenwerking haar tanden blijft stukbijten. Het antwoord erop heeft alles te maken met het vestigen van een vertrouwensrelatie. En dat betekent dat we moeten investeren in periodes – die zelden gefinancierd zijn – die vooraf gaan aan de definitie van onze interventies. Naast de variable ‘tijd’ speelt ook de opstelling een cruciale rol, met name een houding die een dialoog op voet van gelijkheid beoogt. Enkel een veelheid van uitwisselingen zal maken dat er uiteindelijk een oplossing uit de bus rolt die voor beide partners aanvaardbaar is. Of niet.
In dit nummer zal u ook Edgard D’Adesky ontmoeten, die onderlijnt hoe belangrijk het is dat burgers weer op een coöperatieve manier actief worden als we willen dat ze zich publieke aangelegenheden gaan toeëigenen. Tot slot geven enkele sprekers in dit nummer een beeld dat weinig flatterend is voor de lokale Afrikaanse besturen. Ik ben echter van mening dat de lokale overheden een grote rol te spelen hebben om de lokale ontwikkeling voort te zetten en pertinent te maken. Al was het maar omdat zij verkozen zijn en daarom de legitimiteit hebben om bepaalde beslissingen te nemen.
Veel leesplezier!

In dit nummer vindt u

Noord naast Zuid op de schoolbanken. Hoe ook educatiehulp een leertraject aflegt.

Pennen, bankjes en een dak boven het hoofd. Decennialang paste educatiehulp in een overzichtelijk schema. Vandaag is onderwijs een multidimensionaal productieproces, met mensen in Noord en Zuid als complexe grondstof. Een stuk uitdagender dan duizenden trotse klaskiekjes doen vermoeden.

Portret: Edgard d’Adesky

Er zijn van die mensen voor wie niets vanzelfsprekend is. Edgard d’Adesky is een van hen. In zijn hoofd gonst het onophoudelijk van de ideeën en vaak heeft hij het gemunt op de heilige huisjes van onze samenleving, die hij omverwerpt om vervolgens een bocht van 180° te nemen. Toch is niet per se hij degene die op zijn hoofd is gevallen. Zou het kunnen dat de wereld zoals hij die ziet, omgekeerd, eigenlijk de wereld is zoals hij was in den beginne en tegelijk die van de toekomst, een mengeling van oorspronkelijke bedoeling en visie op de toekomst?

Spotlight: IS: cijfers, emoties, gevolgen

In een recente studie stelt Steven Pinker, psycholoog, filosoof en professor aan Harvard, het MIT en Stanford, op zeer gedocumenteerde wijze dat onze wereld vandaag de dag veiliger is dan ooit tevoren, hoe ongelooflijk het ook mag lijken.
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.