+32 (0)10 24 80 69

Choquerend? (en andere bijzonderheden…)

 

alexander-gusov-wife-sasha-namibian-tribe-hilarity(8)

Choquerend?

Met deze reeks foto’s vereeuwigt de fotograaf Sasha Gusov zijn vrouw, maar hij confronteert ons bovenal met onze manier van kijken naar de realiteit: we zijn niet verwonderd bij het eerste beeld, de Afrikaanse vrouwen met blote borsten, maar gechoqueerd (althans velen) zodra de blanke vrouw haar borsten ontbloot. Voor het volledige verhaal: Gusovs vrouw Husova vond dit een speelse manier om contact te leggen zonder de lokale taal te kennen.

De originele reeks telt 8 foto’s

Racisme

Racisme. Voor de derde maal in zeer korte tijd pakt een internationale instantie uit met een rapport over de structurele aanwezigheid van racisme in de Belgische samenleving: een studie van het ENAR over het structurele racisme in onze maatschappij, één van het ECRI die het verband legt tussen racisme en discriminatie in de landen van de EU, en één van Amnesty International over de discriminatie waar de moslims in Europa het slachtoffer van zijn. Het laisser-faire waaraan heel wat staten van de EU zich schuldig maken, doet ernstige vragen rijzen. Ja de Vreemdeling is een modieus politiek onderwerp…

3.3 miljoen ngo’s actief in India

In juli 2010 heeft de Indiase regering een officiële studie gepubliceerd die de aanwezigheid van 3,3 miljoen ngo’s op haar grondgebied bevestigt. Dat is één ngo voor 400 inwoners, een hogere ratio dan voor de basisscholen en de basisgezondheidscentra.
First official estimate: An NGO for every 400 people in India
Lees ook : Seriously? An NGO for Every 400 People in India?

Ngo’s ‘onder invloed’

Gérard Verna, professor in Management aan de universiteit van Laval in Québec, schreef in 2007 een studie over de manier waarop de humanitaire ngo’s zich op het terrein gedragen naargelang hun cultuur, godsdienst en groeiende professionalisering. Deze nog steeds relevante studie toont ook aan hoe de oorlog tegen het terrorisme de ngo’s verplicht om positie in te nemen.
Het verslag: Het gedrag van de ngo’s voor humanitaire hulp naargelang hun cultuur van oorsprong en de politieke druk die ze ondergaan

n’GO 02 – Sammy Baloji

Op 9 mei won Sammy Baloji de Spiegelprijs – naar de fotograaf Patrick De Spiegelaere – met zijn fotografisch werk over de geschiedenis van Congo. Zijn foto’s confronteren het verleden met het heden. De prijs bekroont werk dat bijdraagt tot een realistischer beeld van Afrika. Wat weten de Afrikanen over hun koloniale verleden? Hoe bekijken we Afrika vanuit België? Verdwijnen de stereotypen van de breedlachende Afrikanen stilaan?
Sammy Baloji: ‘Beelden als bruggen met Congo’

Alle foto’s van de maand

Voor u gelezen

Het Westen in de val van stereotypen

Eind 2011 blikte Ramata Soré, een Burkinese journaliste, haar documentaire in over de vooroordelen van de Westerse media tegenover Afrika.

Als inspiratiebron gebruikte ze de wereldbeker 2010 in Zuid-Afrika, met name Amerikaanse en Engelse arti – kels uit kranten als de New York Times en de Wall Street Journal. Ze heeft in de verslaggeving een grote omslag zien plaatsvinden. «Tijdens de Apartheid beschouwde Amerika Zuid-Afrika als een land van blanken. Dat zeg ik niet, mijn onderzoek over de stereotypen over Afrikanen en Afrika wijst dat uit. […] Zodra Zuid-Afrika door zwarten bestuurd werd, is de Amerikaanse opinie over het land veranderd; plots was Zuid-Afrika een land van zwarten.» Sindsdien pleit Ramata Soré ervoor dat Afrika zelf een systeem van productie en verspreiding van informatie op poten zet.
De trailer van de documentaire: «La Coupe du monde 2010 en Afrique du Sud : Médias occidentaux et regards racistes sur l’Afrique»
Lees een interview met Ramata Soré: Le Pays

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.