+32 (0)10 24 80 69

UITNODIGING n’GO-debat: Warme hulp, koude ontwikkeling?

Uitnodiging n’GO-debat:

Warme hulp, koude ontwikkeling?

Burgerinitiatieven en structurele ontwikkeling: ieder zijn deel van de koek?

Vrijdag 20 mei 2016, van 12u tot 13u30

Internationale hulp wordt door een kritische overheid en publieke opinie én door steeds strengere internationale standaarden aangezet de bocht  te nemen van substitutiehulp naar structureel werk. Contextanalyses, de vraag naar hoge doeltreffendheid, de aandacht voor empowerment en ownership: één voor één criteria voor een professionele ontwikkelingssamenwerking. Hebben particuliere initiatieven, vaak gedreven door menslievendheid en zin voor rechtvaardigheid een plaats in die boot? Moeten we af van initiatieven die geen structurele verandering brengen, maar direct menselijk soelaas voor ellende zoeken? Wat gezegd van de hoge overheadkosten van ngo’s? En de menselijke ontmoeting in dit alles? Kunnen structurele ngo’s en caritatieve hulp door één deur? Kom met ons debatteren rond deze zeer actuele kwestie!

Meer weten: Lees het dossier over dit onderwerp, “Warme hulp, koude ontwikkeling? Laveren tussen caritas, substitutiehulp en structurele ontwikkeling“, verschenen in n’GO Magazine, de tweemaandelijkse publicatie van Echos Communication. Abonneer u gratis.

Sprekers

Lieve Herijgers is directeur van Broederlijk Delen.  Als pedagoog werkte ze enkele jaren in de hulpverlening, maar vanaf 1995 bouwde ze een jarenlang traject op in Broederlijk Delen, eerst als educatief medewerkster, vervolgens als hoofd van de campagnedienst. Ze beleefde de evolutie van een hulporganisatie naar een structureel werkende ngo vanop de eerste rij.

Jacques Mevis is medewerker van het 4depijlersteunpunt van 11.11.11. Het steunpunt helpt (kleinschalige) burgerinitiatieven in ontwikkelingssamenwerking via advies, informatie en vorming om bij te dragen tot een kwalitatieve en doeltreffende ontwikkelingssamenwerking.

Moderator

Jan Van Criekinge is journalist (onder meer eindredacteur van het vroegere 11.11.11-maandblad ‘De Wereld Morgen’ en van de internetkrant DeWereldMorgen.be; bijdragen voor Pala.be) met als belangrijkste focuspunten ontwikkelingsthema’s, mobiliteit en vooral Afrika. Als historicus specialiseerde hij zich in de koloniale geschiedenis van Afrika. Hij heeft ook een lange staat van dienst als activist bij 11.11.11, mensenrechten- en vredesorganisaties.

Inschrijving

  Voornaam*

  Naam*

  E-mail*

  Telefoon*

  Organisatie

  * Dit veld is verplicht

  Infos

  Programma

  • 11u50 Onthaal
  • 12u00-13u20 Standpunten en debat
  • 13u30 Lunch

  Praktische informatie

  Wanneer? vrijdag 20 mei 2016, van 12u tot 14u.
  Waar? Zaal Porto Alegre in de gebouwen van 11.11.11. (gelijkvloers), Vlasfabriekstraat 11, 1060 Sint-Gillis (Brussel).
  Organisator: n’GO Magazine, de tweemaandelijkse uitgave van Echos Communication.
  Taal: Nederlands.

  Toegang gratis (mits inschrijving)

  Hoe geraak je er?

  Met de trein

  In het Zuidstation neem je de uitgang Fonsnylaan. Steek over en ga door de Engelandstraat naar de kleine ring (Hallepoortlaan). Die volg je tot net voorbij de Hallepoort. De eerste straat rechts is de Vlasfabriekstraat.

  Met de metro

  Lijnen 2 en 6, halte Hallepoort of Munthof (11.11.11. ligt halfweg tussen beide haltes).

  Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.