+32 (0)10 24 80 69

Chinese stokjes om teamspirit te verbeteren. Magie?
Echos news

Chinese stokjes om teamspirit te verbeteren. Magie?

De vorming over Vivre Ensemble en het doorbreken van vooroordelen in de regio Oriental in Marokko was voor mij een ware openbaring. De eerste fase liep van 13 tot 15 april en was ontzettend verrijkend. De intense momenten samen, de dynamiek van de 30 deelnemers, de onverwachte verrassingen en de extreme contrasten tijdens de oefeningen hebben me diep geraakt. In positieve zin.

De eerste dag, die in het teken van groepsdynamiek stond, zal nog lang in mijn geheugen gegrift blijven. Iedereen kreeg een plaats en mocht daar echt zichzelf zijn. Een van de oefeningen was het spel met de toverstokjes: een van die magische momenten voor een trainer, een ogenblik waar alle verwachtingen worden overtroffen. Het doel van het spel, dat met twee gespeeld wordt, is interindividuele connecties leggen en dan overgaan tot de collectieve dimensie. Het principe is doodeenvoudig: twee personen zetten zich tegenover elkaar met een Chinees stokje dat ze verbinden met hun wijsvingers. Het is zowel een evenwichts- als behendigheids- en verbindingsoefening want je moet proberen om de stokjes niet te laten vallen. Sommigen dansen, anderen bewegen zich langzaam, maar altijd naar elkaar kijkend en ervoor zorgend dat men verbonden blijft. Het evenwicht is moeilijk te vinden. Voila, dat is het spel. De Oriëntaalse magie was ten volle aanwezig.

Daarna wordt de groep steeds anders samengesteld. Eerst drie per drie, dan vier per vier, vijf per vijf. Het wordt al snel een vrolijke boel, iedereen met zijn twee wijsvingers verbonden met een medecursist.

 


De magie doet zijn werk. Stilaan beginnen de deelnemers danspasjes te maken en een collectieve dans ontstaat. Opeens begint iedereen te zingen. Een uniek moment van participatie – nooit eerder gezien in België. En dan het summum, de groep wordt zo groot dat iedereen verbonden is met elkaar door middel van de Chinese stokjes.

En de groep draait in het rond, beweegt, begint mee te gaan op het ritme van een lokale dans die ik later leerde kennen. Een mooi moment dat het begin was van een reeks andere oefeningen over Vivre Ensemble waar iedereen zich bijzonder goed bij voelde.

Pierre Biélande

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.