+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 28

Miguel de Clerck
Als solidariteit, menselijke uitwisseling en broederlijkheid de primaire opzet van een actie zijn, komt de ontmoeting op de eerste plaats, vóór alles. Maar als het de bedoeling is een duurzame maatschappelijke verandering in te zetten, zitten we in een complexer verhaal, waarin ook techniciteit zijn plaats opeist… mét het risico dat we over het hoofd zien dat net de ontmoeting tussen mensen de wereldvisie van elk van hen duurzaam zal beïnvloeden. Oordelen en veroordelingen duiken op zodra er een incoherentie bestaat tussen de uitgesproken ambities en de acties die ondernomen worden. Het dossier geeft heel wat illustraties en brengt nuance in enkele tegenstrijdigheden die diep geworteld zitten in de ontwikkelingssector.
Ik stel u ook graag Mostafa Mataaoui voor, een gewoon man met een buitengewone visie, die in alle eenvoud zijn parcours van reflectie, twijfel en hoop vertelt.
Helaas hebben de thema’s die Echos Communication beroeren de laatste weken een dramatische betekenis gekregen. In dit nummer vindt u ook een ontleding van een woord dat we een lange tijd niet meer gehoord hadden: haat. Hoe geraakt men zover en hoe kunnen we ons er tegen wapenen? Een heel divers nummer. Geniet ervan!

In dit nummer vindt u

Warme hulp, koude ontwikkeling?

Er hangt vertwijfeling in de sector. Mogen we nog, moeten we nog, willen we nog, kunnen we nog? De luide roep om empowerment en ownership voor het Zuiden heeft heel wat organisaties de bocht van substitutiehulp naar structureel werk doen nemen. Tegelijk boomen de particuliere initiatieven, op zoek naar direct menselijk soelaas voor ellende. Kunnen ze samen door één deur?

Portret: Bogaletch Gebre

Toen Bogaletch Gebre in het zuiden van Ethiopië in een traditionele familie geboren werd, wees niets erop dat ze de weg van de revolutie zou inslaan. Behalve dan haar onblusbare passie: Boge is geboren om in opstand te komen. Met dien verstande dat er voor haar geen afbraak kan zijn zonder opbouw, geen blinde opstand, wel een betekenisvolle wervelwind van vernieuwing.

Vooroordelen ontkrachten: episode 13

Hoe kan je zo’n hevige haatgevoelens ontwikkelen dat je vrouwen, kinderen, mannen zonder onderscheid van afkomst, cultuur of leeftijd vermoordt? Dat is de prangende vraag die bij veel mensen leeft na de onmenselijke, blinde aanslagen. Daar horen twee andere vragen bij: kunnen we hen die ‘de andere kant gekozen hebben’ terugbrengen tot een menselijke houding? En zo ja, hoe? Anderzijds, hoe vermijden we dat ze voor het spoor van de haat kiezen?
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.