+32 (0)10 24 80 69

UITNODIGING Ontwikkelingsdebat. It’s the economy, stupid. Moet ontwikkelingssamenwerking het terrein effenen voor het bedrijfsleven?

UITNODIGING Ontwikkelingsdebat. It’s the economy, stupid. Moet ontwikkelingssamenwerking het terrein effenen voor het bedrijfsleven?

Uitnodiging Ontwikelingsdebat

Ontwikkelingsdebat.It’s the economy, stupid. Moet ontwikkelingssamenwerking het terrein effenen voor het bedrijfsleven?

Dinsdag 19 april 2016, 18u

https://usercontent.one/wp/www.echoscommunication.org/wp-content/uploads/2016/04/banner_od_economie.jpg?media=1677257062

‘De afgelopen 20 jaar is het Belgische ontwikkelingsbeleid de voeling met de Belgische bedrijfswereld kwijt geraakt en dat is jammer’, schrijft minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo in zijn recentste beleidsverklaring. ‘Meer dan in het verleden wil de Belgische regering nagaan waar onze bedrijven toegevoegde waarde kunnen creëren’. Toch is die wederzijdse relatie niet nieuw. In het verleden vertaalde zich dat vaak in gebonden hulp en de fameuze ‘witte olifanten’. Daarvan zijn we gelukkig afgestapt, maar via instrumenten als kredietverzekeraar Delcredere of exportfinanciering van overheidswege wordt ontwikkelingssamenwerking ingezet om Belgische ondernemers te steunen.

Vandaag wil minister De Croo de relatie met onze bedrijven verder versterken zonder dat dit per se een terugkeer naar gebonden hulp betekent. De minister ging met een selectie Belgische ondernemingen op verkenning in Burkina Faso en Guinée, lanceerde nieuwe instrumenten waarmee hij hoopt private financiering voor ontwikkelingsdoelen aan te trekken en zat aan tafel met Belgische ondernemingen actief in onze partnerlanden rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelen.

Tijd voor een pittig debat over die nieuwe relatie. Moet ontwikkelingssamenwerking het terrein effenen voor onze bedrijven? Volstaat het om in te zetten op het verbeteren van het investeringsklimaat in ontwikkelingslanden? Wat verwachten ondernemingen eigenlijk van de overheid wanneer ze in ontwikkelingslanden aan de slag gaan? Wat verwachten de ‘ontwikkelaars’ van de ondernemers? Is er een win-win mogelijk en hoe kan die eruit zien?

Die vragen leggen we voor aan een divers panel experts uit zowel de ontwikkelings- als bedrijfswereld.

Debat met:

Luuk Zonneveld: Bio-Invest
Koen Peeters: KBC Bank
Bart Romijn: Partos Nederland
Bogdan Vanden Berghe: 11.11.11

Moderator:

Stefaan Anrys: MO*

Infos

Programma

Vanaf 17u kan u opwarmen bij een broodje en een drankje. We starten met het debat om 18u. Het einde is voorzien rond 20u.

Infos pratiques

Wanneer? Het debat vindt plaats op dinsdag 19 april. Vanaf 17u zijn er broodjes voorzien. We starten met het debat om 18u. Het einde is voorzien rond 19u30. Aansluitend kan u napraten bij een drankje.
Waar? Espace Jacquemotte, Hoogstraat 139, 1000 Brussel. De ingang vindt u rechts naast de ingang van het hoofdkantoor van de BTC.
Wat?: Enkele keren per jaar brengen de initiatiefnemers mensen uit de brede ontwikkelingssector bij elkaar om kennis, ervaringen en ideeën uit te wisselen rond een specifiek thema.
Voor wie?: Voor beroepskrachten in de ontwikkelingssamenwerking en eenieder
die regelmatig met ontwikkelingssamenwerking in aanraking komt.
Taal: Nederlands
Een initiatief van 11.11.11, BTC, Vliruos, VVN, VVOB, met partners n’GO Magazine, De Belgische Ontwikkelingssamenwerking, Internationaal Vlaanderen
Inschrijven: Deelnemen is gratis, maar inschrijven is nodig: www.vvob.be/vvob/nl/mensenrechten#inschrijven

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.