+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 27

Miguel de Clerck
Dit n’GO-nummer doet u uw notie van tijd verliezen, maar het loont de moeite.
In de rubriek Zuiderse wijsheid dompelt Salimata Wade ons onder in het culturele patrimonium, dat al te vaak gedevaloriseeerd wordt door de buitenwereld, maar evengoed door de Afrikanen zelf. Ze betreurt dat de overdrachtdynamieken van traditioneel erfgoed afnemen. Daarmee sluit ze naadloos aan bij het onderwerp van het dossier: de ouderen als wortels van ontwikkeling. Leeftijd en wijsheid als noodzakelijke voorwaarden om nieuwe domeinen te betreden: daar waar noch financiële middelen noch onderricht u toegang toe verlenen.
Een nummer dat zich vastbijt in het verleden, hoor ik u zeggen. Fout! Jean Bossuyt projecteert ons ver vooruit en denkt na over een andere manier om ontwikkeling in gang te steken: onze rol – die van externe intervenanten – aanpassen, ons bevrijden van het keurslijf van het oude systeem.
Ik wens u veel inspiratie en – wie weet? – ook transformatie. Veel leesgenot.

In dit nummer vindt u

Samenwerken met de ouderen in Afrika

“In Afrika is een grijsaard die sterft een bibliotheek die afbrandt.” Met deze van nostalgie doordrenkte woorden beschreef de beroemde Malinese schrijver Amadou Hampâté Bâ de ereplaats die ouderen bekleden in de Afrikaanse cultuur. Is hun positie nog steeds onaangetast door de tand des tijds?

Portret: Jean Bossuyt

Het heeft veel voeten in de aarde gehad: de veelgevraagde Jean Bossuyt op de interviewstoel krijgen is een geduldskwestie. Eén die loont, evenwel. Na ruim 30 jaar in de sector ziet de ontwikkelingsstrateeg klaar in het kluwen van de internationale samenwerking. Hij gooit meteen de knuppel in het hoenderhok: “Ontwikkelingssamenwerking is eerder een keurslijf dan een wissel op de toekomst.”

Vooroordelen ontkrachten: episode 12

In de strijd tegen vooroordelen is ontkenning een van de grootste obstakels. Wat als iemand informatie die niet overeenstemt met zijn of haar vooroordeel gewoon niet wil horen of aanvaarden? Het fenomeen is een illustratie van verschillende psychologische mechanismen, maar de cognitieve dissonantie1 is wel een zeer geduchte.
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.