+32 (0)10 24 80 69

UITNODIGING n’GO-debat: Samenwerken met de ouderen in Afrika

UITNODIGING n’GO-debat: Samenwerken met de ouderen in Afrika

Uitnodiging n’GO-Debat:

Samenwerken met de ouderen in Afrika

Vrijdag 18 maart 2016, van 12u tot 14u

Als actoren in ontwikkelingswerk hebben we de natuurlijke neiging om ons te richten tot de jongeren in Afrika: de toekomst is aan de jeugd, zo redeneren wij. Die projectie van ons denkmodel verhindert soms dat projecten lokaal voet aan de grond krijgen omdat er geen toeëigening is door de ouderen, die nog steeds een grote beslissingsmacht hebben in het veranderingsproces van het Zuiden. Wat is de rechtmatige plaats van ouderen in Afrikaanse samenlevingen? Welke rol nemen ze in? Zijn hun prerogatieven geëvolueerd onder invloed van de modernisering (verstedelijking, kleiner wordende families, scholarisatie)? Waarom blijft het een must om de ouderen te betrekken in de ontwikkelingsprojecten? En tot slot, hoe benader je hen en hoe installeer je een vertrouwensrelatie? Eén voor één vragen die een beslissende rol spelen in het welslagen van projecten in het Zuiden.

Meer weten: Lees nu reeds in preview het dossier ‘Samenwerken met de ouderen in Afrika.’, dat binnenkort verschijnt in n’GO Magazine, het tweemaandelijkse magazine van Echos Communication. Abonneer u gratis.

Sprekers

Norbert Kpadonou was gedurende drie jaar ontwikkelingswerker op het platteland. Daarna haalde hij een master in economie en toegepaste statistiek in Cotonou. Later nam hij deel aan het onderzoeksprogramma “Familie, gender en activiteiten in subsahariaans Afrika”, over de familiale samenstelling in Cotonou, in Lomé en in Ouagadougou. Momenteel werkt hij aan een doctoraatsverhandeling aan de universiteit van Louvain-la-neuve over vruchtbaarheid, werk en de economische en domestieke rollen in deze drie steden.

Philippe Bocquier is sociodemograaf aan de KULeuven, waar hij sociodemografische veranderingstheorieën, urbanisatie en migratie onderwijst: de demografische uitdagingen van de 21ste eeuw, met een focus op ontwikkelingslanden en subsahariaans Afrika. Bekijk zijn publicaties.

Moderator

Pierre Biélande is coördinator van de projecten EVE en TaPAJE bij Echos Communication. Sinds 2010 ontwikkelt hij opleidingen over de bestrijding van vooroordelen binnen de thema’s interculturaliteit en gender. Hij verdiept zich ook in de functioneringskaders die meer rechtvaardigheid en gelijkheid genereren, en minder discriminatie.

Inscrijving

[salesforce form=”16″]

Infos

Programma

  • 11u50 Onthaal
  • 12u00-13u20 Uiteenzettingen en debat
  • 13u30 Lunch

Praktische informatie

Wanneer? vrijdag 18 maart 2015, van 12u tot 14u.
Waar? Conferentiezaal 11.11.11. (bovenste verdieping), Vlasfabriekstraat 11, 1060 Sint-Gillis (Brussel).
Organisator: n’GO Magazine, de tweemaandelijkse uitgave van Echos Communication.
Taal: Frans.

Toegang gratis (mits inschrijving)

Hoe geraak je er?

Met de trein

In het Zuidstation neem je de uitgang Fonsnylaan. Steek over en ga door de Engelandstraat naar de kleine ring (Hallepoortlaan). Die volg je tot net voorbij de Hallepoort. De eerste straat rechts is de Vlasfabriekstraat.

Met de metro

Lijnen 2 en 6, halte Hallepoort of Munthof (11.11.11. ligt halfweg tussen beide haltes).

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.