+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 26

Miguel de Clerck
Is ontwikkelingsgeld niet eerder een systeem geworden waaraan men zich gemakkelijk laaft met het oog op onmiddellijk profijt dan een hefboom die grote toekomstperspectieven mogelijk moet maken, maar daarvoor een geduldige opbouw nodig heeft… en veel inspanningen? Humanitaire hulp versus ontwikkeling.
De plaats van het geld zou in elke ontwikkelingsdynamiek ondergeschikt moeten zijn aan de politieke wil: dat is de echte ontwikkelingsindicator. Om een visie te delen over wat wenselijk is voor en door de lokale bevolkingsgroepen, is geen geld nodig. Het is in de uitvoering dat geld nuttig wordt, zelfs onmisbaar. Dat subtiele evenwicht komt pas in zicht als we de talrijke ethische vragen en kwesties rond gelijkheid voortdurend aankaarten.
Dit n’GO-nummer geeft naast een dialoog tussen ideeën in het dossier ook concrete voorbeelden van gewone mensen die de teugels van hun bestemming in handen nemen en ongewone dingen realiseren… door de financiële middelen de plaats te geven die hun toebehoort.
Wij wensen u veel inspiratie!

In dit nummer vindt u

Hoe geld de ontwikkelingsrelatie inkleurt

Een brief van een ngo komt zelden zonder overschrijvingsformulier. Benefietacties tasten in uw zakken. En bij de regeringsvorming bevecht de bevoegde minister met vuur zijn deel uit de belastingsinkomsten. Geen geld, geen daadkracht. Maar welke effecten genereert een Noord-Zuidrelatie die door geld getekend is? Met andere woorden: kan geld ook níet stinken?

Portret: Dr. Denis Mukwege

Als domineeszoon zag Denis Mukwege zijn vader hartzeer verlichten. Hij wilde zijn werk verderzetten en in diezelfde geest lichamelijke pijn lenigen. Hij werd dokter en verzorgt nu zowel lichaam als ziel. Met gevaar voor eigen leven. In zijn ziekenhuis in Panzi (Zuid-Kivu) leeft hij onder voortdurende bescherming van MONUSCO-Blauwhelmen. Een gesprek met de man die vrouwen herstelt.

Vooroordelen ontkrachten: episode 11

Wat als discriminatie door een dominante groep tegenover een andere groep tot gevolg zou hebben dat de voordelen tegenover de gediscrimineerde groep nog versterkt worden? Dat zou toch het toppunt zijn? En toch: zowel de ervaring als theoretisch onderzoek onderbouwen deze stelling.
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.