+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 25

Miguel de Clerck
Deze special van n’GO Magazine maakt deel uit van de campagne van Echos Communication “Ils sont fous ces gens ?”, over het afbouwen van vooroordelen. Wees daarom niet verrast om na elk artikel een ontcijfering in die zin te vinden. Neem deel aan de activiteiten van de campagne (ilssontfouscesgens.be). Ze zijn een manier om vooroordelen de nek om te draaien, met de glimlach.
Het dossier over metissage staat symbool voor het verzet tegen vooroordelen: het creëert een nieuwe categorie tussen rigide duo’s als “like/don’t like” of “goed/niet goed”. Door een snuifje complexiteit toe te voegen wordt onze reflectie aangesproken, het enige tegengif tegen vooroordelen.
We stellen u ook de methode TOPOI voor, die in dezelfde richting wijst: ruimte creëren voor uitwisseling tussen unieke mensen in unieke situaties. En dit tegen veralgemeningen en categoriseringen in, waar wij mensen zo verzot op zijn.
Tot slot nodig ik je uit om in dit nummer ook drie mooie en sterke persoonlijkheden te leren kennen. Ze hebben elk een gedachteparcours waaruit krachtige boodschappen ontspruiten. Veel leesplezier!

In dit nummer vindt u

Zijn gemengde ngo’s de toekomst?

“De samenleving van de toekomst zal gemengd zijn” – de beroemde voorspelling van Senghor kondigde jaren geleden al het ontstaan van een universele beschaving aan. In veel Europese landen wordt die nieuwe wereld stilaan een realiteit. Toch lijken sommige bastions vastgeroest in lang vervlogen tijden. Hoe lang is het nog wachten op gemengde ngo’s?

Portret: Koen Vidal

“Ik denk niet in termen van objectieve of partijdige journalistiek. Wie de reacties van misnoegde politici of lezers vreest, schiet al snel in een kramp.” Buitenlandjournalist Koen Vidal steekt herhaaldelijk zijn nek uit. Verder gaan dan de feiten, graven onder die eerste laag. “Een totaal journalis­tiek engagement”, aldus Vidal.

Vooroordelen ontkrachten: episode 10

In het vorige artikel bekeken we hoe vooroordelen ontstaan  vanuit onwetendheid. Maar hoe zit het als je vooroordelen gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen of op die van mensen dicht bij jou? We verduidelijken dit aan de hand van een concreet voorbeeld. De oefening is niet neutraal: ze illustreert het gedrag van mannen uit een minderheidsgroep ten aanzien van een vrouw uit de meerderheidsgroep.
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.