+32 (0)10 24 80 69

Op zoek naar getuigenissen
Echos news

Op zoek naar getuigenissen

Ik heb lang gedacht dat het verzamelen van getuigenissen onbelangrijk was om het mogelijke succes en de eventuele impact van een activiteit aan te tonen. Dit was tot voor kort, toen ik in Marokko persoonlijk deelnam aan de opnames van getuigenissen, samen met mijn collega Wivine.

De campagne van Echos Communication heeft opgezet is namelijk gericht op het ontmantelen van vooroordelen; en niet enkel deze van Europeanen tegenover Marokkanen, maar evenzeer in de omgekeerde richting.

Deze getuigenissen verzamelen was voor mij een schitterende gelegenheid om me te verdiepen in de invloed die onze activiteiten hebben kunnen uitoefenen; het was een praktische opleiding gelinkt aan concrete praktijken. De invloed waar ik het over heb is niet de invloed ter plaatse, die immers geen getuigenissen behoeft, maar wel externe beschrijvende waarnemingen. Ik heb het daarentegen over de invloed die een transformatie teweegbrengt bij betrokkenen zelf, bij hen die het project tot uitvoering zullen brengen. Persoonlijke transformatie is een essentiële motivatiebron en een indicator van competentie. De training was namelijk bedoeld als een opleiding voor de territoriale coaches, zij die de relatie tussen lokale overheden en het maatschappelijk middenveld in goede banen leiden op gemeentelijk of stedelijk niveau. Deze invloed is eveneens een instrument om de kans op voortbestaan na afronding van het project af te meten. In plaats van een exitstrategie te bespreken, geven we er de voorkeur aan om de invloed van het project te verminderen en geleidelijk aan het ownership van de betrokkenen te vergroten. Tot slot is die bijeenkomst met de deelnemers in het kader van de opnames ook een gelegenheid voor diepgaande, oprechte en authentieke ontmoetingen, waarin ze aangemoedigd worden om zich bloot te geven. Allicht zullen zij klagen dat de vragen te moeilijk zijn, maar dit bevestigt alleen maar dat het de juiste vragen zijn.
Bevind je je ver weg van het concrete werkveld? Ga dan op zoek naar getuigenissen.

MIGUEL DE CLERCK

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.