+32 (0)10 24 80 69

Tide: wast vooroordelen weg met ketchup

Tide: wast vooroordelen weg met ketchup

De nieuwe reclamespot van het merk Tide, die inspeelt op de vooroordelen waar latino’s, en meer bepaald de Mexicanen in de Verenigde Staten, het slachtoffer van zijn, roept om enkele kanttekeningen. In de eerst plaats wat de vorm betreft: het verbaast niet dat een wasmiddel zich positioneert als hét merk dat deze vooroordelen in een flits wegwast, als bij toverslag. We zien een reeks witte T-shirts met in rood opschrift de klassieke stereotypen en vooroordelen: “latino’s zijn: tuiniers, drugshandelaars, bonenvreters”, enz. De truc bestaat erin dat een deel van de tekst met ketchup gedrukt werd – jawel, u leest het goed. Slechts één wasbeurt en het oppervlak is opnieuw stralend wit.

We weten dat reclame vaak gebruikt maakt van stereotypen waardoor deze nog verder versterkt worden. Hier zien we echter verschillende merken, waaronder Tide, werken rond vooroordelen: hun bestaan, hun impact en de maatschappelijke noodzaak om ze te ontkrachten of  “weg te wassen”. Voor Tide is het, naast een maatschappelijk engagement, ook een manier om zich geliefd te maken binnen de Spaanssprekende Amerikaanse gemeenschap die 17% van de Amerikaanse bevolking vertegenwoordigt.

Sommige merken, waaronder bepaalde biermerken,  kiezen voor een andere aanpak. We zien dat ze stereotypen en vooroordelen, die doorgaans aan vrouwen toegeschreven worden, toepassen op mannen. Het publiek lacht, maar wordt tegelijkertijd aan het denken gezet.

Een jaar geleden lanceerde het merk Always een opmerkelijke reclamespot waarin we vrouwen zien die deze vrouwelijke stereotypen zelf hebben overgenomen. Een modeverschijnsel of een aanhoudende trend? Dat zal de toekomst uitwijzen…

De Tide -spot:

De Heineken-spot :

De Always-spot:

PIERRE BIÉLANDE

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.