+32 (0)10 24 80 69

Tools in de strijd tegen vooroordelen

Tools in de strijd tegen vooroordelen

Vrouwelijke ingenieur die op een notebook werkt in een olieveld

Ik lees een artikel in Trends over de tendens die in Amerika bestaat om allerlei instrumenten, statistieken en zelfs computerprogramma’s in te zetten om vooroordelen en discriminatie bij sollicitaties in de bedrijfswereld op te sporen. Men analyseert de vacatures en alle elementen die kunnen leiden tot bevooroordeling bij het behandelen van de cv’s, en men analyseert zelfs het personeelsverloop vanuit genderoogpunt. Heel interessant! Twee dingen trokken mijn aandacht. Ten eerste, het feit dat de turbotaal die in heel wat vacatures in de Verenigde Staten gebruikt wordt een directe impact heeft: “Hoe agressiever de formulering, hoe minder een vrouw geneigd zal zijn om zich kandidaat te stellen”, legt Kieran Snyder uit, bedrijfsleidster bij Textio. Ten tweede, het feit dat “dubbel zoveel vrouwen als mannen de technologische sector verlaten”, vaak “niet voor hun gezin” maar “omwille van de cultuur, het gebrek aan doorgroeimogelijkheden”. Het doet me terugdenken aan een studie onder leiding van Sarah-Jane Leslie van de Princeton University, die onder andere aantoonde dat in Amerika het geloof welig tiert dat alleen ‘genieën’ goede informatici kunnen zijn. Een overtuiging die sterk verankerd is in de Amerikaanse cultuur. Vreemd genoeg zouden mannen grotere genieën zijn dan vrouwen – wat een verrassing! Het ergste van het verhaal is dat vrouwen dat blijkbaar ook nog eens geloven, waardoor ze minder snel werk zoeken in de technologische sector. Resultaat: ze behalen minder dan 20% van de doctoraten in IT terwijl ze 50% van de doctoraten in neurowetenschap behalen, omdat je daar ‘alleen maar’ hoeft te werken om er te geraken. Zoek de fout…

Lees het artikel op de site van Trends

PIERRE BIÉLANDE

 

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.