+32 (0)10 24 80 69

De man die de heuvels herstelt
belicht

De man die de heuvels herstelt

Vanochtend staat in het magazine van de Belgische ontwikkelingssamenwerking een artikel over de vereniging die de Koning Boudewijnprijs voor Ontwikkeling in Afrika 2014-2015 in ontvangst mocht nemen: de Burundese organisatie ADISCO (Appui au Développement intégral et à la Solidarité sur les Collines). De vereniging werd bekroond “voor haar acties die de ondernemerszin stimuleren, die het ontstaan van coöperatieven en ziekenfondsen mogelijk maken en om de financiële autonomie van individuen en het samenleven van de Burundese bevolking op duurzame wijze te verbeteren.» In zijn toespraak naar aanleiding van de prijsuitreiking verwoordde secretaris-generaal Deogratias Niyonkuru van ADISCO het zo:

« Ik neem deze prijs in naam van ADISCO met veel nederigheid in ontvangst. Burundi maakt een extreem delicate periode in zijn geschiedenis door, maar ADISCO verliest haar rol van verzoener van de bevolking niet uit het oog. ADISCO vertrekt van het idee dat armoede stamt uit het verlies aan zelfvertrouwen, wat op zijn beurt voeding geeft aan een gevoel van fatalisme en berusting. ADISCO wil mensen helpen om te begrijpen dat ze niet veroordeeld zijn tot armoede ».

Die laatste zin stemt tot nadenken en herinnert ons eraan in welke mate een bepaalde visie ontwikkeling of net een gebrek aan ontwikkeling teweeg kan brengen. We zijn onder de indruk van deze organisatie die mensen niet laat berusten in hun penibele situatie, maar ze ertoe brengt om vooruit te kijken door ze voor te houden wat hun troeven zijn en door hun capaciteiten effectief aan te wenden voor de ontwikkeling die ze nastreven.

Een exclusief interview met Deogratias Niyonkuru kunt u hier beluisteren

 

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.