+32 (0)10 24 80 69

Ngo’s op de rand van het imperialisme

Ngo’s op de rand van het imperialisme

n’GO-Debat

Ngo’s op de rand van het imperialisme

Maandag 15 juni 2015, van 12u tot 14u

De ngo-wereld, gevarieerd en complex, heeft de laatste jaren een grote evolutie doorgemaakt: ownership, participatie en empowerment zijn sleutelwoorden geworden en acties op het terrein worden uitgedacht in samenspraak met de betrokkenen. Toch resten er heel wat grieven tegenover de grote ngo’s – vooral de medische – die doordrongen blijven van een westerse visie op humanitaire hulp en daarom doelwit zijn van scherpe kritiek, die koren op de molen is van een anti-westers discours. Welke conclusies moeten we trekken uit deze kritiek? Moeten we het kind met het badwater weggooien? Moeten we de strijd aanbinden met hulpverleners die zich terugplooien op zichzelf , of moeten we dit aanvaarden als een natuurlijk fenomeen, dat soms zelfs onvermijdelijk is. Bestaat er een “noordelijk despotisme”? Hoe kunnen we waarachtige partnerschappen aangaan? Moeten we de verguisde cowboys in alle omstandigheden bannen?

NGO_N23_NL_13-21_DOSSIER-vignette

Meer weten?: Lees in preview het dossier “Ngo’s op de rand van het imperialisme”, dat volgende week verschijnt in n’GO Magazine, de tweemaandelijkse publicatie van Echos Communication. Gratis abonnement.

Sprekers

Rony Brauman, oud-voorzitter van Médecins sans Frontières France (van 1982 tot 1994) en gastprofessor aan het Institut d’études politiques de Paris (1994-1997). Vandaag is hij directeur Onderzoek van de Fondation Médecins sans Frontières. Hij is de auteur van « Indigènes et indigents : de la ″mission civilisatrice″ coloniale à l’action humanitaire ». Bekijk andere publicaties hier.

Philippe De Leener, doctor in de psychologie. Hij geeft diverse colleges rond Afrikaanse politieke economie en doet evaluatie en strategische opvolging van ontwikkelingsprojecten aan de Université Catholique de Louvain. Hij is voorzitter van de organisatie Inter-Mondes Belgique en auteur van « Évaluer le développement ». Bekijk andere publicaties hier.

Léon Koungou, onderzoeker aan het departement Politieke Wetenschappen van de FUNDP (Namen), gespecialiseerd in internationale relaties en strategie. Hij is de auteur van « Désoccidentaliser l’aide internationale ». Bekijk andere publicaties hier.

Info

Programma

  • 11u50  Onthaal
  • 12u00-13u20 Uiteenzettingen en debat
  • 13u30  Lunch

Praktische info

Wanneer? Maandag 15 juni 2015, 12u tot 14u
Waar? Colectivo Garcia Lorca Collectif – 47/49, Voldersstraat (rue des foulons) 1000 Brussel
Organisator: Echos Communication (uitgever van n’GO Magazine)
Voertaal: Frans
Toegang gratis (mits inschrijving)

Hoe geraak je er?

Per tram

51, afstammen halte Bodeghem
3 of 4, afstappen halte Anneessens

Per metro of trein

Halte Zuidstation

Met de wagen

Ruime parkinggelegenheid op de centrale berm van de Zuidlaan/Poincarélaan

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.