+32 (0)10 24 80 69

“Doodgewoon” racisme?

‘Doodgewoon’ racisme?

Een Litouwse site gaat de strijd aan met alle soorten van discriminatie en geeft een handleiding voor mensen die ermee geconfronteerd worden. De vereniging startte een experiment.

Opzet: Amateur acteurs moeten deelnemen aan een casting voor een reklamespot zonder dat ze de details van de campagne kennen. Ze moeten plaatsnemen in een wachtzaal waar ook een zwarte acteur zit te wachten. Hij vraagt hen om een racistische post die iemand in het Litouws op zijn Facebook-pagina postte te vertalen naar het Engels. Alles wordt gefilmd met verborgen camera. De amateuracteurs hebben de grootste moeite om de expliciete uitspraken tegenover hun zwarte gesprekspartner uit te spreken: verlegenheid, schaamte, empathie en nervositeit komen naar boven. Stuk voor stuk verlammende gevoelens.

Nut van de oefening: aantonen dat «ordinair» racisme een andere dimensie krijgt als het verpersoonlijkt wordt, als men rechtstreeks met de doelgroep in levende lijve geconfronteerd wordt. Dehumaniserende uitspraken humaniseren: een doeltreffend wapen om het geweten wakker te schudden. Te vaak vallen mensen terug op makkelijke vooroordelen die kant en klaar worden voorgeschoteld in de virtuele wereld en een barrière vormen voor reële ontmoetingen waarin verschillen vaak meer gelijkenissen hebben dan het lijkt.

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.