+32 (0)10 24 80 69

Pipi Langkous racistisch?

Pipi Langkous racistisch?

moviepedia.the-magic-lantern.org

Pipi Langkous maakt ophef in Zweden. De nationale tv-zender heeft beslist om de cultserie uit eind jaren 60 opnieuw uit te zenden… zonder enkele passages die vandaag als politiek incorrect worden beschouwd. De kijkers zullen dus niet te zien krijgen hoe Pipi een Chinees imiteert door haar ogen tot spleetjes te knijpen en ze zal ook haar vader niet meer “de Negerkoning” noemen (in de herwerkte versie zal hij kortweg “koning” zijn). Deze wijzigingen hebben heel wat stof doen opwaaien bij een aantal Zweden, die spreken over censuur en een aanval op de vrijheid van meningsuiting.

De Afrikaanse blog Africa Is A Country zegt hierover: « Zij die zich het meest ontevreden uitlaten over dit onderwerp zijn geen neonazi’s of leden van een obscure racistische beweging. Het zijn gewone blanken, die niet weten dat er een verband is tussen ontmenselijking en koelbloedige moorden. Het zijn dus gewone mensen die het schuim op de lippen krijgen van zodra ze hun recht om racisme te definiëren aangetast zien. Het gaat om een nieuwe trend: we zien steeds meer vriendelijke blanken aan vriendelijke zwarten uitleggen wat racisme is en wat niet. Zelden zien we vriendelijke blanken zeggen ‘u heeft gelijk, we moeten dat veranderen’ of ‘laten we daarmee stoppen’.”

Onschuldige grapjes? Beledigende tradities? Waar liggen de grenzen van racisme? En wie mag daarover beslissen?

Lees het artikel op de blog Africa Is A Country.

[/spb_text_block]

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.