Deze symptomen kunnen zich tegelijk voordoen.Fysiologische kenmerken
Microgedragskenmerken
Innerlijke beleving van de persoon
Hoe reageren op een vechtreactie?
Dit zegt het woordenboek
Gevecht: Confrontatie, gevecht tussen personen, groepen, waarbij iedereen zijn best doet om het overwicht te verzekeren, zijn zaak te doen zegevieren.
Weerspannigheid: Weerspannigheid tegenover een kracht, een tegengesteld element; de wil om moeilijkheden te overwinnen.Meer lezen
Hoe omgaan met… woede
Posted on 18 December 2014 in Communicatie, Gedrag en houding, hoe pak je het aan, Human relations, n'GO Blog, News
Hoe omgaan met
Woede
Dit was net een woord te veel… De reactie blijft niet uit. De toon stijgt, zijn stem wordt droog. Hij is duidelijk geïrriteerd. En het ergste is dat als je hem vraagt te relativeren, zich niet op te winden, zich rustig te houden of de zaken te minimaliseren, het helemaal uit de hand loopt. Conclusie, een geïrriteerd persoon vragen om te kalmeren is misschien niet de beste oplossing.
Agressiviteit, opwinding en woede zijn uitdrukkingen van een soort stress die ook de «vechtreactie» genoemd wordt. Hiermee beëindigen we de reeks van artikels over de drie vormen van stress. Om de oorsprong van deze reactie te ontdekken moeten we terug naar het dierenrijk. Wat doet een kat als ze in het nauw wordt gedreven door een hond? Haar haren gaan rechtop staan, ze begint te blazen en te schreeuwen, met één enkel doel: de hond ontmoedigen om zijn maal te nuttigen. En als dit niet volstaat is de kat zelfs bereid de strijd aan te gaan. Vaak blaast de hond de aftocht.De vechtreactie is een antwoord op een gevaar dat we denken te kunnen overwinnen. Maar, zoals we al zagen bij de vluchtreactie en de inhibitiestress werkt dit mechanisme ook in niet levensbedreigende situaties: irritatie over rommel, over te laat komen, woede bij onrecht, irritatie tegenover een persoon die je in de rede valt, lichtgeraaktheid bij tegenspraak… Als er veel redenen tot irritatie zijn, zijn de denkwijze, de emoties en het gedrag van de persoon met een vechtreactie dezelfde (zie symptomen).
Woede en controleverlies
Zoals in de dierenwereld verliest ook de mens de controle over zijn denken om zich op zijn doel te concentreren: zich niet laten domineren en overwicht krijgen op de tegenstander. Als het moet zelfs vechten. Alles is toegestaan. Dit is een overblijfsel van de evolutie. Als we het voorbeeld van de kat nog eens nemen, kunnen we ons makkelijk voorstellen dat, als de kat haar zwakheid toont, de hond zijn kans grijpt. De mens doet hetzelfde. Hij toont geen greintje zwakheid en vergroot alles uit, waardoor hij niet meer nadenkt over zijn woorden. Als de woede escaleert kan er bij de tegenstander eenzelfde reactie uitgelokt worden. De woede van de één doet de ander reageren. Sommigen zullen vluchten (vluchtreactie), anderen zwijgen of beginnen te huilen (inhibitiestress) en nog anderen zullen dezelfde woede tonen (vechtreactie).
Het probleem is dat als de woede van de ander mij in een staat van stress brengt, ik hem niet kan helpen om de woede te koelen. Om dit op te lossen moet je 1) begrijpen dat een persoon die woedend is niet meer helder van geest is en 2) het bijna onmogelijk is om een woedend persoon tot rede te brengen. Voordat je kan beginnen relativeren en nuanceren moet de persoon van zijn woede afgeraken. Je moet hem daarom als een krokodil bekijken. Hij heeft altijd gelijk en dus moet je hem ook zijn gelijk geven. Daarna zal de persoon het weer over de grond van de zaak kunnen hebben… Dit is niet gemakkelijk, maar zo is het.
Woede en stress, altijd synoniemen?
In veel gevallen zijn irritatie, ongeduld, woede en agressiviteit synoniem met stress. Maar dat geldt niet voor iedereen en in alle gevallen.
Er zijn er die hun gedrag veinzen omdat ze weten dat dit de tegenstander angst kan aanjagen. Het is dus een manier om aan gewicht te winnen. Om te ontdekken of de woede echt of geveinsd is, moet je erop letten op welke manier ze uitdooft. Een eerste mogelijkheid is dat ze langzaam aan verdwijnt of latent aanwezig blijft. De woede is meestal van korte duur. De symptomen verdwijnen gradueel als de persoon niet meer geconfronteerd wordt met het object van zijn woede of als de aandacht naar een neutraal object gaat. Er blijven echter nog sporen achter. Als de persoon van het ene op het andere moment zijn woede omruilt voor een glimlach en ineens vriendelijk wordt als hij gelijk krijgt, dan is de woede een instrument.
Het voorgestelde recept werkt hier niet. Er moet naar een andere aanpak gezocht worden, waarschijnlijk dominantie. Het gaat dan om een heel ander probleem.
Pierre Biélande