+32 (0)10 24 80 69

Waarom hebben boeken over Afrika allemaal dezelfde cover?

Waarom hebben boeken over Afrika allemaal dezelfde cover?

Afrique émergente Afrique Acacia

Als u een boek zou moeten kopen over Afrika, welke van deze zou u dan kiezen? Wedden dat het de tweede wordt? Dat is alleszins de hypothese van een journalist van de blog Africa Is a Country, die de westerse vooroordelen over Afrikaanse landen wil bestrijden.

Zijn uitgangspunt is het volgende: Hoe clichématig een cover is, hoe beter het boek verkoopt. De journalist heeft een overzicht gemaakt van een reeks uitgaven over Afrika en hij komt tot een schokkend resultaat. Alle covers – of de boeken nu gaan over Congo, Nigeria, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Botswana, Zambia of Mozambique – gebruiken telkens hetzelfde beeld: een soort apologie van Afrika met koning-leeuw tegen een accacia-achtergrond in een landschap dat oranje gloeit door de ondergaande zon.

Simon Stevens

Africa is a Country. Simon Stevens

De verklaringen voor deze uniformiteit die de verschillen tussen de landen uitwist en Afrika als een monochroom continent voorstelt, zijn legio (lees hier het artikel), maar de meeste hebben het over onze neiging tot mijmeren over die contreien wegens hun exotische en ontspannende karakter en niet wegens de complexiteit als bron van echte verrijking voor wie zich de moeite getroost (namelijk nieuwsgierigheid aan de dag legt en inspanningen doet om het anders-zijn te begrijpen). Voor verschillende ngo’s – waaronder Echos Communication – is deze verwrongen voorstelling van Afrika juist een uitdaging: ze willen het beeld van dit deel van de wereld bijstellen zodat het niet langer wordt aanzien als een voorkeursbestemming voor een safari of voor humanitaire verblijven bedoeld om ‘die arme mensen te helpen’ (zie ons artikel « Fnuiken ngo’s onze zin om te geven? »).
En die uitdaging hoeft niet eens onoverkomelijk te zijn; het gaat er gewoon om de verschillende landen van Afrika te tonen in hun ware identiteit: volwaardige actoren in de internationale relaties die vernieuwende ideeën voortbrengen en die elk, met hun eigenheid, minstens evenveel te bieden hebben als te ontvangen. Dat is de essentie van wederkerigheid, een dagelijkse motor voor actie bij Echos Communication. Ook al weten ook wij dat het extreem complex is om vooroordelen te weerleggen. Ze bieden namelijk het voordeel dat ze ons de omringende wereld gemakkelijker doen begrijpen. Een wereld die te complex zou zijn om te begrijpen zonder simplificatie (zie de reeks « Voordelen ontkrachten » in n’GO Magazine).

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.