+32 (0)10 24 80 69

The power of words (en andere bijzonderheden…)

The power of words. Krijg je ‘t niet verkocht, zeg het met andere woorden. Sterker kon deze boodschap niet geïllustreerd worden. Een blinde bedelaar wordt door de mensenmassa voorbijgelopen tot een jonge vrouw de tekst op zijn bordje herschrijft en de giften overvloedig binnenrollen. Een oproep tot ieder van ons met een ijzersterk verhaal dat de persen niet haalt. Dit filmpje gaat niet over een goede daad. Het gaat over de kracht van woorden, beelden en gedeelde gevoelens. Try it out!

Alle video’s van de maand

66 dagen vóór gedrag
een gewoonte wordt

Na hoeveel tijd wordt een gedragsverandering een gewoonte? Phillippa Lally en haar collega’s van het University College of London hebben 96 vrijwilligers getest. Het verdict : 66 dagen. Zie: How are habits formed. Modelling habit formation in the real world, European Journal of Social Psychology, Oct 2010.

Mannelijk en blank

Franstalige kranten voeren gemiddeld minder dan 18% vrouwen op en meer dan 83% blanken. Dat blijkt uit een studie over diversiteit door de Vereniging van Professionele Journalisten. Bovendien wordt slechts 21,92% van de onderwerpen aan niet-blanken gewijd. Prangende vraag: hoe krijgen we deze pers aan de praat over een ander Zuiden?

Briljante Mislukkingen:
van loser naar held

Mislukkingen. Ze zijn vaak goud waard, maar worden vol schaamte onder de mat geveegd. En dat terwijl de grootste uitvindingen in de geschiedenis eerder uit mislukkingen dan uit successen voortkomen. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen wil een positieve houding ten opzichte van mislukkingen bevorderen. Want risico’s nemen en ondernemend denken hebben maar een overlevingskans in een cultuur waar leren van falen toegelaten is. Weg dat schaamrood, leve de briljante mislukking!
Ontdek snel de ‘leermomenten in ontwikkelingssamenwerking’

n’GO 01 – Marco Ugarte

Een blinde fotografeert. In een park in Mexico voelt Juan Antonio Hernandez aan een bloem om te weten welke kant belicht wordt door de zon om dan een foto te kunnen trekken. Hij is één van de dertig blinden die een fotocursus volgen bij de organisatie Ojos Que Sienten (ogen die voelen).

Alle foto’s van de maand

Voor u gelezen

ngo01 lupourvousBrainstorming onder druk

Als methode toch niet zo geweldig…

Twaalf jaar na datum is deze studie nog altijd even pertinent want brainstorming is nog steeds een populaire methode. Maar wat zegt dit onderzoek? Dat brainstorming minder ideeën voortbrengt en dat de kwaliteit ervan lager is dan wanneer elk individu apart op zoek gaat naar ideeën. Oei! Er blijken drie redenen voor te zijn. 1) Sociale luiheid. Er zijn mensen die van de groepsactiviteit profiteren om zich erachter te verschuilen. 2) De regel van brainstorming « niemand oordeelt » is vals. Iedereen weet dat zijn optreden door de anderen beoordeeld wordt tijdens de brainstorming. 3) Als iemand aan het woord is luisteren de anderen…Goed, maar volgens deze studie vergeten we onze eigen ideeën terwijl we luisteren en zo komen ze dus nooit op tafel. Concentratie en sociaal imago zouden dus castratiemechanismen zijn voor creativiteit. Adrian Furnham geeft vervolgens zijn vijf gouden regels om brainstorming te verbeteren.

Lees The Brainstorming Myth, Adrian Furnham (Business Strategy Review, Avril 2000)

Enkele reflecties

  • “De Belgische ontwikkelingssamenwerking doet te weinig beroep op antropologen; in Nederland gebeurt dat wel. Voor elk project of programma zou vooraf een antropologisch effectenrapport moeten opgemaakt worden.”
    Patrick BerbenPatrick Berbenantropoloog en specialist in Indiaanse en Oost-Afrikaanse culturen

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.