+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 20

Miguel de Clerck

Stel: je voelt je geroepen tot ontwikkelingswerk. Waar zou je dan allereerst naar op zoek gaan? Misschien toch wel vertrouwen, bron van enige voorspelbaarheid en bijgevolg het voetstuk van een relatie. In de praktijk is dit al niet evident met een persoon die je pas hebt leren kennen. Hoe moet het dan met een staat, een fragiele staat dan nog, een systeem dat door mensen wordt gemaakt maar tegelijk in staat lijkt die mensen te vergeten? Niet fundamenteel anders; systemen reageren als levende organismen. Ook daar is vertrouwen essentieel. Maar je zal des te meer moeten kunnen luisteren naar wat achter de woorden schuilt, je zal je vooroordelen moeten laten varen. Een leessuggestie bij dit nummer is om te beginnen bij de instrumenten zodat u uitgerust bent om de complexiteit van relaties met fragiele staten aan te kunnen. Geniet ervan…

 

In dit nummer vindt u

 

Vooroordelen ontkrachten: Vooroordelen erkennen en aanvaarden

Uit de vier vorige artikels over cognitieve mechanismen weten we dat vooroordelen eigen zijn aan het menselijk ras. Deze mechanismen putten uit ons geheugen om voorstellingen te vormen die in het geval van vooroordelen een negatieve connotatie hebben. Dat gebeurt razendsnel — we spreken over milliseconden — en meestal onbewust.

Ontwikkelen op drijfzand. Hoe samenwerken met fragiele staten?

Fragiel, zwak, onstabiel. Geen land aanvaardt dit label met de glimlach. Of toch, maar dan onmiskenbaar als marketinginstrument, om zich te verzekeren van internationale hulp. Gewild of verguisd, de noemer ‘fragiele staat’ wijst in elk geval op een hoge nood die een specifieke aanpak vergt. De vraag is hoe dit rechtmatig en duurzaam kan.

Portret: Nicola Vernon

Nicola heeft last van hoogtevrees. Een parachutesprong? Niet aan haar besteed! Met grote voet op onbekend terrein landen doet ze liever niet. Eerder kiest ze de smalle paadjes en laat ze zich leiden door ontmoetingen. Haar eindbestemming: een tuin van Eden waar het goed is om te leven. Op naar het land van 1001 mogelijkheden!
  • Na 5 jaar en 35 uitgaven vervelt n’GO tot een gebruiksvriendelijke journalistieke website, met een frequentere, toegankelijkere en nog pertinentere inhoud.

    Afspraak in september voor dit nieuwe avontuur!

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.