+32 (0)10 24 80 69

n’GO nr 19

Miguel de Clerck

Boodschappen verdelen, vragen verbinden! In een oprecht wederkerige relatie is de keuze dus duidelijk… Maar wat is een goede vraag en hoe vind je ze? Dit n’GO-nummer geeft u enkele denksporen. We leggen u drie niveaus van vragen voor: 1) De vraag die we aan een persoon stellen om een stukje van zijn wereld prijs te geven. Een goede vraag moet alvast aan één voorwaarde beantwoorden: de oprechte nieuwsgierigheid om het antwoord te horen! 2) Onze expert stelt een vraag die ontwikkelingsorganisaties — in al hun diversiteit — zich onvoldoende stellen: vragen deze actoren zich wel af in welke mate hun impact verschilt van die van privébedrijven zich ook met ontwikkeling bezighouden? En betrekken ze daarbij voldoende het grote publiek? 3) Tot slot bevinden we ons op het systeemniveau, waar het Zuiden de verantwoordelijkheid van het Noorden in vraag stelt. Want ons gedrag hier maakt ontwikkeling daar (on)mogelijk.
De link tussen deze drie niveaus? Onverschilligheid — of anders gezegd de afwezigheid van vragen — doodt! Veel leesplezier en reflectie.

 

In dit nummer vindt u

 

Vooroordelen ontkrachten: Veralgemenen, handig maar beperkend

 Doe de test. Luister eens naar een doodgewoon gesprek en probeer te letten op alle veralgemenende woorden: altijd, nooit, niemand, allemaal, niets, normaal, men, zij, jullie, iedereen… Eindeloos! Is dat erg, dokter…?

Het woord aan u, Socrates ! De kunst van het vragen stellen

 Wat, waar, wanneer, waarom? Hoe? En met wie? Vragen stellen is een onvermijdelijke, dagelijkse en extreem nuttige bezig¬heid. Maar krijgen vragen altijd de aandacht die ze verdienen? Achter een schijnbare evidentie schuilen een heleboel onverwachte mogelijkheden.

Portret : Bogdan Vanden Berghe

 Onrecht, uitsluiting, racisme. Bogdan Vanden Berghe heeft er een broertje aan dood. “Door mijn ongewone voornaam heb ik als kind een tikkeltje kunnen voelen hoe het moet zijn om vreemdeling te zijn. Die aftastende blikken, die vragen… Maar voor mij kwam steeds dat bevrijdende oordeel: hij is één van ons…”

 

  • Après 35 éditions, n’GO a mué vers un format web ergonomique. Le traitement journalistique des contenus n’en sera que plus fréquent, plus pertinent et plus accessible.

    Rendez-vous sur youmanity.org !

    Echos Communication

Ce site web utilise des cookies. En poursuivant votre navigation sur ce site, vous acceptez notre utilisation des cookies.